niedziela, 19 lipca 2015

Mocno orzechowe "Magdalenki"

Z prawdziwymi Magdalenkami nie ma to raczej dużo wspólnego..
Magdalenki, to francuskie ciasteczka maślane.Czyli dużo tłuszczu, mąki pszennej i cukru-a przecież nie o to chodzi na tym blogu.. ;) Dlatego powstał orzechowy przepis w foremkach po magdalenkach ;)
Babeczki (bo chyba tak można je nazwać) są rewelacyjną przekąską do kawy, oraz mogą towarzyszyć nam przy leniwym niedzielnym śniadaniu. 
Jeżeli jesteś zwolennikiem orzechów- to przepis dedykowany dla Ciebie ! ;) 
Dla fanów słodkości, polecam dodać ekstra łyżkę cukru. 
Przepis bardzo łatwy, nie wymaga użycia miksera (wszystko mieszałam dużą łyżką ;))
Zapraszam serdecznie do wypieków !

Potrzebujesz: (ok.8-9 szt jak na zdj.)

  • 3 garści orzechów laskowych
  • 1 garść migdałów + więcej do ozdoby 
  • 4 łyżki cukru trzcinowego (u mnie mieszanka ze stewią) (dla łasuchów opcjonalnie 1-2 łyżki więcej)
  • 6 łyżek mąki żytniej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich (można zastąpić olejem kokosowym lub innym)
  • 100ml mleka

Przygotowanie:
1. Orzechy zmielić. Połowę na drobny pył, a druga połowę odrobinę krócej, aby widoczne były kawałki orzechów- tutaj można poszaleć, mielimy wedle uznania ;) 

2. Mieszanki orzechów połączyć z pozostałymi składnikami. 

3. Foremki napełnić masą do 3/4 wysokości. Ozdobić wierzch migdałkiem.

4. Piec w piekarniku nagrzanym, do 170stopni C przez około 15-20min. 
(do suchego patyczka) 

Najlepsze są jeszcze ciepłe w towarzystwie szklanki zimnego mleka ryżowego <3 

Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz